Buradasınız

“Karacaoğlan’da Coğrafya” Konuşuldu

Cuma, 20.11.2020

Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 1. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri kapsamında Kültürpark’ta düzenlenen etkinlikte “Karacaoğlan’da Coğrafya” konuşuldu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri kapsamında “Karacaoğlan’da Coğrafya” özel oturumu düzenlendi. Kültürpark Konferans salonunda gerçekleşen etkinlikte, Karacaoğlan’ın Kahramanmaraş ile ilişkisi, şiirlerindeki mekan algısı üzerine konuşuldu. Moderatörlüğünü Selim Somuncu’nun yaptığı program, Şair Mehmet Narlı, Ali Ayçil ve Mustafa Aydoğan’ın katılımlarıyla gerçekleşti.

Maraş Sancağından Çıktı

Etkinlikte Yazar Mehmet Narlı Türk Edebiyat tarihinde önemli bir yere sahip Karacaoğlan’ın yetiştiği coğrafyayla ilgili, “Karacaoğlan’da coğrafya derken muradın onun yetiştiği coğrafyanın neresi olduğunu varsayarsak, Maraş sancağından çıktığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Elbette yaşadığı coğrafya ve tarihle ilgili ihtilafların olduğu bir şairle alakalı tamamen doğru bir bilgi vermek zordur. Fakat şunu biliyoruz, Karacaoğlan şiirleri Suriye’den Bağdat'a, Balkanlar'a kadar bir alanda Karacaoğlan'dan söz ediliyor. Bunların hepsi aynı Karacaoğlan olamayacağı çok açık. Ona dayandırılmadan kabul görmeyeceğini varsayan şairlerde Karacaoğlan isimlerini kullanmışlardır denilebilir” ifadelerini kullandı.

Herkes Hemşehrisi Olmak İster

Karacaoğlan’ın metinlerindeki coğrafya algısına ve memleketine dair rivayetleri değerlendiren Şair Mustafa Aydoğan, “Şiirlerinde bir coğrafyası yoktur Karacaoğlan'ın. O bu toprakları, havasını ve suyunu sevmiş, bu sevgisini sınırlandırmamıştır. Türk toplumunda güzel bir gelenek var tabii, onunla ilişkili olarak Karacaoğlan’ın memleketine dair farklı rivayetlerin olması çok doğal. Bizler, çok sevdiğimiz ve bir itibar verdiğimiz birisine ya evliyalık, ya da hemşehrilik hasrederiz. Onun da bizden olmasını arzu ettiğimiz için yaparız bunu. Kim Karacaoğlan’la iftihar etmek istemez?” dedi.

Karacaoğlan’ın Yurdu Anadolu’dur

Programda konuşan Şair Ali Ayçil ise Karacaoğlan’ın Anadolu’ya bakışını, “Bizler coğrafyayla harita ve yurt ilişkisi kurarız. Harita; çizilmiş, yerleri bildiren, siyasal bir otoritenin yeryüzünü zapt ettiği bir dış bakıştan ibarettir. Fakat yurt; ayak basılan, tanınan, doğasıyla, bereketiyle sevilen ve saygı duyulan bir kavramdır. Bu bakımdan Karacaoğlan’ın Anadolu’ya bakışı, bir yurt ve insan ilişkisinden ibarettir” sözleriyle tarif etti.