Buradasınız

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ MALATYA’DA TOPLANDI

Cumartesi, 20.07.2019

Malatya’da 19-20 Temmuz 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği Bölge Toplantısı’nda Doğal Kültürel Miras Zengini Yukarı –Aşağı Fırat Havzasının Ortak Değerlendirilmesi konusunun ele alındığı bir panel düzenlendi.

Panel programı öncesinde Malatya Valisi Aydın Baruş, Tarihi Kentler Birliği ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan birer konuşma yaptılar.

Açılış konuşmalarının ardından Tarihi Kentler Birliği Encümen Toplantısı gerçekleştirildi.

Programın ikinci gününde ise panelistler Doğal Kültürel Miras Zengini Yukarı –Aşağı Fırat Havzasının Ortak Değerlendirilmesi konusunda bildirilerini sundular.

Tarihi Kentler Birliği’nin Malatya’da gerçekleştirilen bölge toplantısı ve panele ilişkin bir değerlendirmede bulunan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Tarihi Kentler Birliği’nin 2000 yılında 55 belediyenin katılımı ile kurulduğunu ifade etti.

Başkan Güngör Anadolu’da şehirlerin birçok medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ifade ederek, şehirlerinde bir ruhunun olduğuna işaret etti.

Başkan Güngör konuşmasında: “İçinde yaşadığımız yüzyıl modernite her alanda olduğu gibi şehir paradigmasını da değiştirdi. Bu etki dalga dalga dünyayı kasıp kavurduğu gibi şehirlerimizi de ciddi olarak vurdu ve etkiledi. Şehirlerimizin mimari dokusu değişti. Hem batı hem de doğu da şehrin oturduğu odak noktalarında ciddi kaymalar ve sapmalar meydana geldi. Ve biz özellikle Anadolu'muzda birçok şehri kaybetmeyle yüz yüze kaldık. Bu üstünde derin bir muhasebe duygusuyla düşünmemizi gerektiren trajik bir durumdur. Biz bu durumla çok ciddi bir şekilde yüzleşmeliyiz. Bana göre Tarihi Kentler Birliğinin en önemli misyonlarından biri bu olmalıdır, bu kaçınılmazdır” dedi.

Tarihi Kentler Birliği’nin bu konuda bir seferberlik başlatabileceğinin altını çizen Başkan Güngör, kalanı kaybetmeme, koruma, ortaya çıkarma ve tanıtma seferberliğinin tüm Anadolu’da gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Başkan Güngör, toplantının başlığını oluşturan Fırat Havzası’nın önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekerek birçok medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ve gün yüzüne çıkarılan ve çıkarılması gereken bu medeniyetlerin gelecek nesillere aktırılması için işbirliği içerisinde çalışılması gerektiğini ifade etti.

Toplantıya Malatya Valisi Aydın Baruş, Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, il belediye başkanları, ilçe belediye başkanları ve yöneticileri katıldı.