Buradasınız

Kahramanmaraş O Ruhla Hareket Etmiştir

Pazar, 07.02.2021

Büyükşehir Belediyesi sosyal medya hesabından canlı yayınlanan ‘Milli Mücadelenin Manevi Kökleri’ programında konuşan Fatih Çıtlak, “Milli Mücadele bir şekilde verilebilir ama önemli olan Milli Ruha sahip olmaktır. Malik Bin Ejder, Eshab-ı Kehf ve Sütçü İmam üçgeninde anlatmak istediğimiz milli ruha sahip olmaktır. Sütçü İmam taşıdığı o ruh sayesinde hareket etmiştir” dedi.

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. Yıldönümü kutlama etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabından canlı olarak yayınlanan Milli Mücadelenin Manevi Kökleri konulu sohbette konuşan Mehmet Fatih Çıtlak, milli kelimesinin üzerinde durulmazsa mücadele kelimesinin bir anlam ifade etmeyeceğini söyledi.

Kahramanlık Destanlarımız Devam Etsin

Doç. Dr. Selim Somuncu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen sohbette konuşan Mehmet Fatih Çıtlak, “Yüce Allah bu milletin kahramanlık destanlarını devam ettirsin. Mehmet Akif’in ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ sözünün bu milletin kahramanlık duygularını her daim diri tutsun olarak anlamız gerekir. Bugün milli kelimesi üzerinde durmazsak mücadele tek başına bir anlam ifade etmez. Çünkü günlük hayatta insanların mücadelesi sürekli devam etmektedir” dedi.

Milli Kelimesi Bir Söylem Olarak Algılanmasın

Fatih Çıtlak sözünün devamında, “Milli kelimesi belli bir ırkın, bir nesibin, bir soyun söylemi olarak algılanmamalı. Millet inancı etrafında o inancı bir olarak yaşayabilecekleri devleti kurmuş olan insanların kullandıkları tabirdir. Biz buna inanıyoruz ve hür olarak yaşıyoruz demektir. Milli dediğimiz zaman ortaya iki şey çıkar. Birincisi hürriyet, ikincisi ise devlettir. Millet olmak için hür olmak gerekir. Milli Mücadele ruhu da ancak mücahede ile tarif edilebilir. Mücahade insanın nefsi ile mücadele etmesi anlamını taşır” diye konuştu.

Tarihte Bir Sayfa Adı Olarak Zikredilmemeli

Çıtlak, “Milli Mücadele tarihte bir sayfa adı olarak zikredilemez. Bir döneme bağlanamaz. Zira her dönemde ortaya konulması gerekir. Nitekim 15 Temmuz’da bu halk sofrasından kalkarak ‘siz bu vatana ne yapmaya çalışıyorsunuz’ denilerek hesap sorulmuştur. Burada bir konuya daha dikkat çekmek gerekiyor. Milli Mücadele bir şekilde verilebilir ama önemli olan Milli Ruha sahip olmaktır. Malik Bin Ejder, Eshab-ı Kehf ve Sütçü İmam üçgeninde anlatmak istediğimiz milli ruha sahip olmaktır. Sütçü İmam taşıdığı o ruh sayesinde hareket etmiştir” ifadelerini kullandı.