Buradasınız

Dünya’da Kendisini Kurtaran Tek Şehir

Pazar, 07.02.2021

Büyükşehir sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan ‘Kayıp Tarihi İzinde’ programında konuşan Tarihçi Yazar Mehmet Dilbaz,  “Kahramanmaraş, hiçbir şekilde düzenli bir ordusu olmamasına rağmen, hiçbir yerden yardım ve destek almamasına rağmen, şehri işgal edenlere aman vermedi ve kendisini kurtaran tek şehir olarak tarihe adını yazdırdı” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi 12 Şubat Kurtuluş Haftası Etkinlikleri, ‘Kayıp Tarihin İzinde’ programı ile devam etti. Büyükşehir Belediyesi sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan etkinliğin moderatörlüğünü Yazar Yusuf Genç gerçekleştirirken, Tarihçi Yazar Mehmet Dilbaz, şehrin tarihi ve kültürel zenginliğine yönelik açıklamalarda bulundu. Tarihçi Yazar Dilbaz, “Bakın savaşlar ordu ile yapılır ve ordu ile kazanılır. Tarihe dönüp baktığımızda bunun birçok örneklerini görebiliriz. Nitekim 1. Dünya Savaşı’nda da Almanya ile birlikte savaşa katılmış olmamıza rağmen Almanya’da sadece bir şehir işgal edilirken, Osmanlı’nın elindeki toprakları yedide bire düşürüldü” diye konuştu.

Anadolu’ya Örnek Şehir

Kahramanmaraş’ın kendi kendini kurtaran tek şehir olduğuna da dikkat çeken Dilbaz, “Mondros Mütarekesi ile Osmanlı’nın toprakları işgal edildi. Maraş’ın kahramanlığı işte o zaman başladı. Hiçbir şekilde düzenli bir ordusu olmamasına rağmen, hiçbir yerden yardım ve destek almamasına rağmen, şehri işgal edenlere aman vermedi ve kendisini kurtaran tek şehir olarak tarihe adını yazdırdı. Bu konuyu istediğiniz kadar araştırın bakın, dünyanın hiçbir ülkesinde, hiçbir kıtasında böyle bir şey göremezsiniz. Kaldı ki gösterdiği üstün gayret ve başarıları Anadolu’ya örnek teşkil etmiş ve kurtuluşa vesile olmuştur. Burada bulunmaktan ayrıca mutlu ve heyecanlı olduğumu da belirtmek isterim” dedi.

141 Yıllık Fotoğraf

Programın devamında Tarihçi Mehmet Dilbaz, şehrin tarihi fotoğraf arşivi ile ilgide açıklamalarda bulundu. 1880 yılına ait bir fotoğrafı yorumlayan Dilbaz, “Elimizdeki en eski fotoğraf tam bundan 141 sene önce çekilmiş bu fotoğraf. 1880 yılında çekilmiş. Dünyada renkli fotoğraf çekme tekniği 1861 yılında başlamıştır ama çok pahalı olduğu için kullanılmamıştır. Fotoğrafların ışığında ve bugünkü gezilerimizde gördüğüm konu halen tarihin izlerini taşıyan bazı konaklar mevcut.  19.yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı’nın doğusunda kalmış ama asla ihmal edilmemiş, Dulkadiroğlu’nun kadim başkenti Maraş olanca tazeliği ve güzelliği ile gözümüzün önünde duruyor” ifadelerini kullandı.

Haber videoları: