Buradasınız

Kahramanmaraş Anadolu’ya İlham Olmuştur

Cuma, 05.02.2021

12 Şubat Kurtuluş Haftası Etkinlikleri başladı. Başkan Güngör, “Kahraman ecdadımızı rahmetle anıyorum. İstiklal ilham verir diyoruz. Kahramanmaraş’ın istiklali ve kurtuluşu Anadolu’ya ve gönül coğrafyamıza ilham vermiştir” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafındanMilli Mücadelenin 101. yıl dönümü kapsamında düzenlenen 12 Şubat Kurtuluş Haftası Etkinlikleri başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Vali Ömer Faruk Coşkun ve ilçe belediye başkanlarının katılımıyla Ulu Cami’de gerçekleştirilen ilk etkinlik kapsamında milli mücadele kahramanları için okunan bin 400 hatmi şerifin duası yapıldı. Kılınan Cuma Namazı’nın ardından flash mob gösterisi gerçekleştirildi. Av. Mehmet Ali Kısakürek’in Alem-i İslam’a Hitap Beyannamesi’ni konu alan tiyatro gösterisi, vatandaşlar tarafından büyük beğeni topladı.

Alem-i İslam’a Hitap Beyannamesi

Vatandaşlara Türk Bayrağı ve Alem-i İslam’a Hitap Beyannamesi’nin dağıtımının da gerçekleştirildiği etkinlikler Mehter Konseri ile devam etti. Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Vali Ömer Faruk Coşkun ve katılımcılar, Mehter Takımı eşliğinde Kahramanmaraş Kalesi’ne yürüyüş gerçekleştirdi. Burada bir selamlama konuşması yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Bugün, kurtuluşumuzun 101. yıldönümü kapsamında Kurtuluş Haftası etkinliklerimizi başlatıyoruz. 101. yıl önce yine bir Cuma günü kurtuluşumuzun meşalesi ateşlenmişti. Bu vesile ile bu toprakları bizlere vatan olarak bırakan ecdadımızı ve şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” diye konuştu.

İstiklal Marşı’na İlham Olduk

Mehmet Ali Kısakürek’in Beyannamesi’nin İstiklal Marşı’na ilham olduğuna dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Ey milleti necibe-i İslâmiye! Vaktine hazır ol diye başlayıp, Korkma diye bitiyor. Aynı zamanda İstiklal Marşımıza da ilham veren bir beyanname olduğunu görüyoruz. 27 Kasım 1919 akşamı bayrağın indirilmesinin hemen sabahında Av. Mehmet Ali Bey bu beyannameyi kaleme alıyor ve oğlu Şahap vasıtasıyla Ulucami ve civarındaki camilere astırıyor. Cuma Namazını kılmak için camilere koşan Maraşlılar bu beyannameyi okuyup o duygularla camilere girdiler. Bu duygular içerisinde bir kahraman da Rıdvan Hocamız, bugün Cuma Namazı kılamayız, o bayrağın oradan inmesi gerekiyor dedi ve ecdad Ulucami’nden çıkarak kaleye hücum etti, bayrağı yerine astı” dedi.

Bu Kahramanlık Nesilden Nesile Aktarılması

Başkan Güngör, Maraşlıların topyekün kahraman olduğuna dikkat çekerek: “Bakın akşamdan inen bayrağı 24 saat geçmeden yerine asan bir ecdadın torunlarıyız. Böyle bir ecdadın mirası üzerine bulunuyoruz. Geçen sene Cuma Namazını da kalede kılmak nasip oldu. Bu topraklar kolay kazanılmadı. Kahramanmaraşlıların topyekün kahraman olduğunu unutmamız lazım. Devraldığımız bu görevi, yeni nesillere aktarmamız lazım. Bu mücadelenin sadece Kahraman şehrin kurtuluşu olarak değil, Anadolu’nun ve gönül coğrafyamızın kurtuluşunun olduğunu unutmamız lazım. İstiklal ilham verir diyoruz. Kahramanmaraş’ın istiklali, istikbali ve kurtuluşu başta civar illerimiz olmak üzere Anadolu’ya ve gönül coğrafyamıza ilham vermiştir” ifadelerini kullandı.