Buradasınız

“Sanat Geleneğin Varisidir”

Perşembe, 19.11.2020

Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri özel oturumunda konuşan Yazar İsmail Kılıçarslan, “Eğer sözün tesirini artırabilecek bir atmosfer sağlanabilirse, bunlar yeni Cahit Zarifoğlu’nu, yeni Nuri Pakdil’i yetiştirebilecek bir bereket oluşacaktır” ifadelerini kullanırken; Selahattin Yusuf, “Sanat, insanları dürüstlüğe teşvik eder.Yüksek bir sanatın bir geleneğin varisi olması gerekmektedir” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi 1. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri kapsamında Yazarlar Yusuf Genç, İsmail Kılıçarslan ve Selahattin Yusuf’un katılımıyla “Yaşamayı Bilseydim Yazar Mıydım?” özel oturumu gerçekleştirildi. Pandemi tedbirleri kapsamında Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa sanatseverler de ilgi gösterdi. Konuşmasında yazı dilinin tesiri ve gücü hakkında değerlendirmelerde bulunan Yazar İsmail Kılıçarslan; “Kuşadalı İbrahim Halvetî ‘Vech-i yâradûş olan âlemde seyrân istemez’ demeyecek de ne diyecek? İnsan açık yaralarını ancak bastırabiliyor, Yarayı pansuman etmenin bir yolu da yazı yazmak. İşte Kuşadalı İbrahim Halveti’nin yazdığı bu nutuk, Azerbaycan’daki bir yazarı etkisi altına alabiliyor” diye konuştu.

Dilin Gücü

Kılıçarslan, “Hiçbir iletişim aygıtının olmadığı bir devirde binlerce kilometre uzaklıkta birini etkileyerek, onun yazdığı yazıya yahut şiire ilham olmak, dilin gücünün en güzel örneklerinden. Mescid-i Nebevi’de peygamberimiz sözün gücünü bilerek şairler için ayrı bir kürsü ayırmış, bunu öğrenmek beni çok etkilemişti” ifadelerini kullandı. Yaşamaya ve mutluluğa dair değerlendirmelerini aktarırken; “Biz Asr-ı Saadet’ten beri yaşamanın gölgesinde idare ediyoruz. Biz o dönemden beri yaşanmış tüm güzellikleri taklit ederek yaşamaktayız” ifadelerini kullandı.

İyiye Teşvik Eder

Yazar Selahattin Yusuf ise, sanatı oluşturan şartlarla ilgili olarak, “Sanat, insanları dürüstlüğe teşvik eder. Kendini tehlikeye atmış sanat az bulunur bir şey. Yüksek bir sanatın bir geleneğin varisi olması gerekmektedir. Direktiflerle idare edilen bir sanat yavandır. Düşüncenin sınırlandırıldığı bir alanda yazmak, özgün ürünlerin de çıkmasını engeller” değerlendirmelerinde bulundu.

Edebiyatın Başkenti

Yazar Kılıçarslan Büyükşehir Belediyesi’nin UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı başvurusu ve düzenlenen uluslararası etkinliklerle alakalı görüşlerini; “Eğer sözün tesirini artırabilecek bir atmosfer sağlanabilirse, bunlar yeni Cahit Zarifoğlu’nu, yeni Nuri Pakdil’i yetiştirebilecek bir bereket oluşacaktır. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin bugün oluşturmaya çalıştığı atmosferin bu olduğunu düşünüyorum. Kahramanmaraş bu iklimi dün oluşturmuştu, yine oluşturabilir. Dünya’nın ‘Edebiyat Başkenti’ haline gelebilir” ifadeleriyle aktardı.