Buradasınız

Başkan Güngör: “Aksu Nehri’nin kaynağında peyzaj düzenlemesi yapacağız”

Cumartesi, 13.06.2020

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Çağlayancerit İlçesinden doğan Aksu Nehrinin kaynağında iyileştirme ve peyzaj düzenlemesi yaparak bölgeye yapılan 2 milyonluk turizm yatırımı ile birleştireceklerini söyledi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, İstişare ve Değerlendirme Toplantısı için gittiği Çağlayancerit İlçesi’nde Aksu Nehrinin kaynağında incelemelerde bulundu. Başkan Güngör, Çağlayancerit İlçesine yapılan  2 milyonluk turizm kompleksi ile bölgeyi birleştirdiklerinde çok daha fazla ziyaretçi alacağını söyledi.

Başkan Güngör: “Peyzaj düzenlemesini yapacağız”

Şu anda Aksu’nun gözündeyiz. Aksu Çayımızın gözü ilçemiz, şehrimiz, ülkemiz hatta dünyada nadir su kaynaklarından birisidir. Aksu’nun gözü, Çağlayancerit ilçemize ve şehrimize çok ayrı bir değer kazandıran güzellikte bir mekan. Bu mekanın daha fazla ziyaretçi alması, daha fazla katmadeğer üretmesi ve  alt yapısı için yoğun bir çaba harcıyoruz. Özellikle yolunun iyileştirilmesi, kaynağın etrafının peyzaj düzenlemesinin yapılması, yeme-içme mekanlarının artırılması yönüyle bir çalışma yürütüyoruz. Önümüzdeki yıllarda buranın bölgeye hatta ülkemizin tamamına yakınına bir ziyaretçi merkezi olacağına inanıyorum. Zaten bu haliyle bile yoğun bir ziyaretçi alıyor. Burada alt yapıyı iyileştirdiğimizde yazın sıcak olan illerimizden yayla turizmi için çok sayıda vatandaşımızın geleceğini biliyoruz. Bunu da bir plan ve proje dahilinde yürüteceğiz” dedi.

Başkan Güngör: “Değerlerimizi dünya ağları ile buluşturacağız”

Tarımsal ürünler başta olmak üzere il genelinde Kahramanmaraş’a has ürünlerin tescillenmesi ve patent alınması hususunda çalışmalara ağırlık verdiklerini kaydeden Başkan Güngör: “Her tarım ürünü farklı coğrafyalarda yetişiyor. Ceviz dünyanın farklı bölgelerinde yetişiyor ama bazı tarım ürünlerinin kendine özgü aroması, havası, suyu, yüksekliği ve coğrafyasına bağlı olarak bir kalitesi oluşuyor. Bu anlamda Çağlayancerit Cevizimiz sadece ilimizde ve ülkemizde değil, dünyada önemli bir yere sahip. Biz ürünlerimizi markalaştırarak, tanıtımını yaparak katma değer oluşturuyoruz. Tarım ürünlerinin önemli bir özelliği ise coğrafi işaret alması. O ürüne has alınan coğrafi işaret o ürünün bir marka olmasını sağlıyor. Biz Çağlayancerit Cevizinin Türkiye’de coğrafi işaretini oluşturduk. Kahramanmaraş’ımızın birçok ürünün coğrafi işaretini aldık. Ama üç ürünümüzün ayrıca Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescil başvurularını yaptık. Dış İlişkiler Daire Başkanlığımız altı aylık bir çalışma neticesinde Çağlayancerit Cevizi, Maraş Tarhanası ve Maraş Çöreği ürünlerimizin başvurularını tamamlayarak ön kabul olarak başvuruda bulundular. Bu konuda süreç devam ediyor. Çağlayancerit Cevizi’nin Türk Patent Enstitüsü’nden aldığımız coğrafi işaretinin yanına Avrupa Birliği tarafından da tescil ettirdiğimiz zaman kat kat daha fazla katmadeğer oluşturacağına inanıyorum. Burada yaptığımız turizm merkezi, ceviz paketleme tesisleri ile birleştiğinde bunu tamamlayacak unsurlar olacaktır. Biz her bir yöremizin tarımsal ürünlerini ve diğer değerlerini ve kültürel mirasını dünyadaki diğer ağlarla buluşturmak ve marka değerini artırmak istiyoruz. Eshab-ı Kehf Külliyemizin de UNESCO’ya ön kabulü yapıldı. İnşallah onu da dünya mirası listesine katacağız. Bunu yaygınlaştıracağız” diye konuştu.

Başkan Güngör, yaptığı açıklamanın ardından programı takip eden basın mensupları ile selfie çekerek onlara Çağlayancerit Cevizi ikram etti.

Haber videoları: