Buradasınız

Büyükşehir’den kene mücadelesi

Perşembe, 11.06.2020

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi yaz sıcaklarının başladığı şu günlerde park, bahçe ve mesire alanlarında kene ile mücadele kapsamında tedbir amaçlı ilaçlama çalışmalarına başladı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi park,  bahçe ve mesire alanlarında kene ile mücadele kapsamında tedbir amaçlı ilaçlama çalışmalarına başladı.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı ve İlaçlama Şube Müdürlüğü ekipleri halkın yoğun olarak kullandığı park, bahçe ve mesire alanlarında kene zararlısına karşı tedbir amaçlı ilaçlama çalışmalarına başladı.

İlaçlama çalışmalarına ilişkin Çevre Sağlığı ve İlaçlama Şube Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada: “Halk arasında sakırga, yavsı, teza, kerni olarak bilinen kenelertüm dünyada tropik ve subtropik kuşakta gerek kan emerek, gerekse birçok hastalık etkeninin vektörü olarak, hayvan ve insanları tehdit eden önemli ektoparazitlerdir.

Ekiplerimiz park ve mesire alanlarında olası bir kene tutunmasına karşı yoğun bir şekilde tarama ve ilaçlama çalışmalarını sürdürüyor.

Keneler Nasıl Tanınır Ve Nerelerde Bulunur?

KKKA’nın bulaşmasında Hyalomma soyuna ait keneler daha büyük bir yere sahip olmakla birlikte, 30 kene türünün bu hastalığı bulaştırabileceği bildirilmektedir. Keneler otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan, küçük oval şekilli, 6-8 bacaklı, uçmayan, sıçramayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklembacaklı hayvanlardır. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler. Henüz ergin olmamış Hyalomma soyuna ait keneler, küçük omurgalılardan kan emerken virüsleri alır, gelişme evrelerinde muhafaza ederler. Keneler, insan veya hayvanlardan kan emerken virüsleri de bulaştırırlar. Türlere göre değişmekle beraber kenelerin, küçük kemiricilerden, yaban hayvanlarından evcil memeli hayvanlara ve kuşlara kadar geniş bir konakçı yelpazesi vardır. Küçük omurgalılar ve özellikle yerden beslenen kuşlar, kenelere virüs bulaştıran en önemli konak grubunu oluşturmaktadırlar; keneler, biyolojik evrimlerinin değişik safhalarında bu canlılardan kan emerler. Ülkemiz, kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir.

Kenelerden Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Tarla, bağ, bahçe ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı, mümkünse çizme giyilmeli, ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin, çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dahil) ve kıyafetlerinde kene olup olmadığını kontrol etmelidir.

 

Haber videoları: