Buradasınız

Kurtuluşun 100. Yılı Kutlandı

Çarşamba, 12.02.2020

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı törenlerine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş’ın güvenliğinin Suriye’deki başarıdan geçtiğine dikkat çekerek: “Maraş tarih sayfalarına kendi kendini kurtaran şehir olarak geçmiştir. Türkiye, sınırlarının ötesindeki güvenlik koridorlarından ekonomiye kadar her alanda tarihi bir mücadele yürütüyor. Kahramanmaraş'ın güvenliği, Suriye'deki başarımızdan geçiyor” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı kutlama etkinlikleri il genelinde çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Valilik işbirliği ile il genelinde kutlanan 100. Yıl Etkinlikleri 46 gün boyunca devam etti.

Etkinlik Tırı ilçeleri gezerek sinema filmi ile kurtuluşu anlatırken, İnteraktif Tiyatro gösterilerinde ise Maraş Milli Mücadelesi sahnelendi.

Demokrasi Meydanı’na kurulan dev Dijital Milli Mücadele Konteyneri’nde Maraş Milli Mücadelesi animasyon gösterileri ile halka sunulurken il genelinde okullarda devam eden konferanslarda Maraş Milli Mücadelesi öğrencilere anlatıldı. Edebiyatın ve Şiirin Başkenti Kahramanmaraş’ta Ozanlar Gecesi’nde ozanlar atışmalarla milli mücadeleyi dile getirirken etkinliklere halk yoğun katılım gösterdi.

Kutlama etkinlikleri hava muhalefeti nedeniyle Merkez Spor Kompleksi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş’a TBMM tarafından verilen Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Şanlı Bayrağımıza takmasıyla program başladı.

'Kardeşliğimizi bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir'

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı kutlama etkinlikleri için Kahramanmaraş’a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal ile birlikte Sütçü İmam'ı, Senem Ayşe'yi ve tüm istiklal gazilerini yad ediyorum. Vatanımızın bekası için canını esirgemeyen bütün şehitlerimize, gazilerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Maraş tarih sayfalarına kendi kendini kurtaran şehir olarak geçmiştir. Çanakkale'de vatanı savunurken omuz omuza çarpışan bu milletin kardeşliğini bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Türkiye, sınırlarının ötesindeki güvenlik koridorlarından ekonomiye kadar her alanda tarihi bir mücadele yürütüyor. Kahramanmaraş'ın güvenliği, Suriye'deki başarımızdan geçiyor. Akdeniz sahillerimizin güvenliği, Libya'daki mücadelemizin başarısından geçiyor. Ekonomimizin selameti; savunma sanayiinden yüksek teknolojiye kadar geniş bir alanda verdiğimiz mücadelenin başarısından geçiyor.

Kafaları ve kalpleri kendi kısır siyasi çıkarları için çalışanlar, elbette bu büyük mücadelenin anlamını kavrayamıyor" diye konuştu.

Şehirlerin Ruhu Tarihten İlham Alır

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı yapmak üzere kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör: “Şehirlerin ruhu vardır; bu ruh tarihten ve coğrafyadan ilham alır. Bu ruh o şehirlere misyon yükler ve bu misyon o şehrin insanın misyonu olur.  Maraş, Balkanlar ve Anadolu coğrafyasının Mezopotamya’ya açılan ve kadim medeniyetler beşiği Ortadoğu’nun da Anadolu ve Balkanlara açılan kilit noktasıdır. Maraş mücadelesi İslam coğrafyasında, son ve büyük İslam devletinin ortadan kaldırılmak istenmesi sürecinde, bir umut ve hareket tohumu saçan ilahi bir lütuf rüzgârı olmuştur. Bu ruh 100 yıl önce, Ali Sezai Efendi’de, Rıdvan Hoca’da, Aslan Bey’de, Evliya Efendi’de, Sütçü İmamda, Senem Ayşe’de, Abdal Halil Ağa’da ve nice isimsiz kahramanda tezahür ederek Maraş’ı kurtarmıştır. Sayın Cumhurbaşkanım; bu tarihi günde Zat-ı Alinize, her ferdi bir kahraman olan tüm hemşerilerim adına en derin ve kalbi şükranlarımı arz ederim” dedi.

Programda Abdal Halil Ağa’nın torunlarının davul gösterilerinin ardından 100. Yıl film gösterimi yapıldı. Geçit resminin yapılmasının ardından törenler sona erdi.