Buradasınız

Nuri Pakdil’i Anlattılar

Pazartesi, 28.10.2019

Büyükşehir Belediyesi 6. Kitap ve Kültür Fuarı kapsamında Kahramanmaraşlı fikir insanı Nuri Pakdil anısına özel panel düzenledi. Panele yazarlar Arif Ay, İbrahim Demirci, Ali Karaçalı, Necip Evlice, Atıf Bedir ve Duran Boz konuşmacı olarak katıldılar.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi 6. Kitap ve Kültür Fuarı kapsamında geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Kahramanmaraşlı fikir insanı Nuri Pakdil anısına bir panel düzenledi.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele yazarlar Arif Ay, İbrahim Demirci, Ali Karaçalı, Necip Evlice, Atıf Bedir ve Duran Boz konuşmacı olarak katıldılar.

Kahramanmaraş İçin Bir Değerdi

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür, Spor ve Turizm Dairesi Başkanı Duran Doğan, Kahramanmaraş’ın bir değerini daha kaybettiğine dikkat çekerek; “Büyükşehir Belediyesi olarak ilerleyen zamanlarda Nuri Pakdil’le alakalı çok daha başka programlar da gerçekleştireceğiz. Bu arada Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör de bu programa katılmayı çok arzu ediyordu. Ancak şehir dışına bir taziye için gitmesi gerektiğinden katılamadı ve sizlere selamlarını iletti. Ben sözü daha fazla uzatmadan panelistlere bırakmak istiyorum. Katılımlarınızdan dolayı hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Nuri Pakdil’in hayatının anlatıldığı bir slayt gösterimi gerçekleştirildi.

Dünya Çapında Bir Yazardı

Duran Boz’un modaratörlüğünde gerçekleşen panelde ilk konuşmayı Arif Ay yaptı. Arif Ay; “Bugün burada büyük sevdaların insanını, sadece Türkiye için değil dünya için de önemli ve mühim bir insanı konuşacağız. Dünya çapında bir yazardan konuşacağız. Çünkü o sadece Türk İnsanı için değil dünya insanı için yazdı” diye konuşarak ‘Edebiyat Dergisi’nin Çıkışı ve Ankara Günleri’ konusunu dile getirdi.

Üstad Takıntısı Yoktu Ağabey Derdik

Arif Ay’dan sonra söz alan Şair ve Yazar İbrahim Demirci Nuri Pakdil’in kendisine üstad denmesinden pek hoşlanmadığını daha çok ağabey denilmesini istediği ifade ederek: “Nuri Pakdil bizim ağabeyimizdi. Üstad kelimesini kendisine kullanılmasını pek sevmezdi. Bundan dolayı bizler kendisine ağabey derdik. Ben Nuri Pakdil ağabeyimizin ilk kitabı ile lise yıllarımda Batı Notları ile tanımıştım. Batı Notları kitabında çok kısa sürmüş bir Fransa Paris izlenimleri olmakla birlikte Türk Edebiyat Tarihinde belki de ilk kez Batı’ya aşağılık kompleksi duymaksızın bakan ve oraya ve onlara hayran olmak üzere değil, onları eleştirmek, insanlık, özgürlük, hak ve adalet gibi evrensel konularda onları sorgulamayı ve yaptıkları sömürgeci ve emperyalist uygulamalardan ötürü yargılamayı öne çıkaran bir yaklaşımı vardı” diye konuşarak Nuri Pakdil’de Ortadoğu ve Afrika Algısı ve Dil Öğrenmeye Teşvik” konusunu dile getirdi.

51’i Bulsak Devrim Olurdu

İbrahim Demirci’nin ardından söz alan Şiar Yazar Necip Evlice de, Nuri Pakdil’in zaman zaman katıldığı programlarda sayının az olmasına aldırış etmediğini ifade ederek: “Bizi anlayan, bize inanan ve bizim gibi düşünen insan sayısı 50’yi geçmez. 51 olsa zaten Türkiye’de birçok şey değişir hatta devrim olur’ derdi. 1997 yılından sonra arkadaşlarımız yeni kitap basımının 5-10 bin olmasını önermişlerdi. Nuri Ağabey; Arkadaşlar çocuk olmayın. Bizim kitaplarımız 51 tane satsa yer yerinden oynar.50 tane bile satmaz demişti. Son zamanlarda Nuri Ağabeyimizin gençler ve bayanlar tarafından okunup anlaşıldığını düşünüyorum. Bugün burada bulunan çoğunluğun genç ve bayanlardan oluşması da bunun bir göstergesidir” diye konuşarak “1997 Sonrasında Edebiyat Dergisi Yayınları” konusunu anlattı.

Nuri Pakdil’in Şehirleri

Panelist Atıf Bedir ise yaptığı konuşmasında; “Nuri Ağabeyimizi kaybedeli bir hafta oldu. Tüm edebiyat camiamızın başı sağolun. Hepimizin başı sağolsun. Onun şehirlerinin de başı sağolsun. Neresiydi onun şehirleri? Onun şehirleri Mekke idi, Medine idi Kudüs’tü, İstanbul, Ankara ve Maraş’tı. Onun şehirlerinin de başı sağolsun. Nuri Ağabeyimiz kitaplarında çok sık şehirlerden söz eder. Bu şehirlerin bir kısmında bizzat yaşamıştır. Bir kısmını ise hiç görmeden o şehirlerin sevdalısı olmuştur” ifadelerini kullanarak Nuri Pakdil’in Şehirlerini anlattı.

Nuri Pakdil’e Mektup

Son konuşmacı olarak söz alan Ali Karaçalı ise; “Ateşimiz çok sıcak ve yeni. Nuri Ağabeyimizi kaybettik. Hece Dergisi olarak dostlarımız ve Nuri Ağabeyin arkadaşları onun hakkında bir dosya yapmamız gerektiğini söylemişlerdi. Bu dosya oluşumunu hazırlarken arkadaşlar kısa birer görüş belirtmemizi istemişlerdi. Ben de bunları düşünürken, Nuri Ağabeyin sın zamanlarda dile getirdiği mektup aklıma geldi. Kendisi her gördüğü insana her arkadaşımıza posta adresini verir ve mutlaka kendisine mektup yazmalarını isterdi. Ben de buradan yola çıkarak kendisine bir mektup yazdım” diye konuşarak “Nuri Pakdil’e yazığı mektubu okudu.

Plaket Takdimi

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Züver Çetinkaya, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı, KSÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Fatih Tiyek, Kültür Spor ve Turizm Daire Başkanı Duran Doğan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Sertpolat ile vatandaşların katıldığı panelin sonunda panelistlere birer plaket takdim edildi.