Buradasınız

Sık Sorulan Sorular (SSS)

 

Soru: Özel mülkiyet (evimin) ilaçlanmasını istiyorum, yardımcı olur musunuz ?

Cevap: Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü olarak yalnızca kamuya açık alanlarda hizmet verilmekte olup, özel mülkiyet dâhilinde herhangi bir müdahalede bulunmamaktadır.

Soru: İlaçlama çalışması yapıldığını söyleniyor fakat; diğer şehirlerde elde edilen sonuç buradan çok daha iyi, neden ?

Cevap: Vektörle mücadelede üreme alanları değişiklik göstermektedir. Sulak alanlara sivrisinek üremesi, organik atıkların bulunduğu alanlarda ise karasinek üremesi yoğunlaşmaktadır. Dolayısı ile farklı coğrafik bölümleri ya da şehirlerin birbirleri ile kıyaslanması doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Kıyas yapılabilmesi aynı coğrafik özelliklere sahip( ayrıca su varlığı, hayvan varlığı vs.) olması gerekmektedir.

Soru: İlaçlama yapıyorsunuz, ben neden görmüyorum!

Cevap: Vektörle mücadelede hedef canlıların aktif olduğu zaman dilimi tercih edilmektedir. Mücadele saatleri içerisinde vatandaşın hane içerisinde bulunması ve ilaçlama araç ve ekipmanlarının sessiz çalışması sebebiyle, vatandaş ilaçlama yapılmadığı zannetmekte ve bu durumdan yakınmaktadır.

Soru: Evimde fare var, ilaçlanmasını istiyorum!

Cevap: Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü olarak fare, akrep, kene vs. türü canlılarla alakalı herhangi bir çalışması yürütülmemektedir. Bu yönde talebi bulunan vatandaşlarımız ilgili birime yönlendirilmektedir.

Soru: Ben evimin bulunduğu sokağın ilaçlanmasını istemiyorum, ne yapabilirim?

Cevap: Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak her mahalle ve her sokakta hizmet verilmeye özen gösterilmektedir. İlaçlama yapılmaması talebinde bulunan vatandaşlarımızın bu talepleri değerlendirilmekte ve sebebi araştırılmaktadır. Bu konuda aynı sokak içerisinde bulunan ve hizmet bekleyen bir diğer vatandaşın talebi göz ardı edilemez. Mevcut sokakta ve/veya mahallede ortak görüş bildiren vatandaşlarımızdan muhtar kanalıyla dilekçe yazmaları istenip, gerekli önlem alınmaktadır.

Soru: Evimizdeki yakın parkta ağaçlarda yaprak biti, afit, zenk mucuk veya benzeri böcekler için ilaçlanmasını istiyorum?

Cevap: Yaprak bitleri (Afitler), bahçe bitkileri açısından büyük bir sorundur. Zirai mücadele ilaçları kullanılması gerekmektedir. Müdürlüğümüz bünyesinde kullanmış olduğumuz halk sağlığı ilaçları olup, karasinek, sivrisinek ve tatarcık gibi zararlıları öldürmektedir. Bitki zararlılarını öldürmemektedir. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak her alanda hizmet verildiği gibi. Bu konudaki hizmetinde ilgili birimlerden alabilirsiniz.

Soru: Yeni mahalle olmuş köyler merkezde sık sık araçlarınızı görüyoruz ilaçlama yapılırken biz de artık mahalle olmadık mı bizim mahallemiz neden bu kadar sık ilaçlanmıyor.

Cevap: İlçelerimizde bulunan tüm mahallelerimiz, her hafta düzenli olarak uçkunla mücadele kapsamında ilaçlanmaktadır. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak hizmeti daima en kısa sürede tüm insanlara ayrışmaksızın hizmet veriyor. Sınırlarımız içerisinde mahallelere ve en ücra köşelere hizmet vermeyi görev biliyoruz.

Soru: Vatandaş olarak sivrisinek fare ve değişik haşere şikâyetini neden bir noktadan halledilemiyor sivrisinek için farklı yere -fare için farklı yere yönlendiriliyoruz vb. gibi

Cevap: Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak hizmetlerin daha ivedi ve kaliteli hizmet anlayışı ile birimlerimiz bulunmakta ve ayrı ayrı hizmet vermektedirler. Ulaşılabilirlik ve kaliteli hizmet anlayışı ile siz vatandaşlarımıza da daha iyi hizmet açışından bu gibi görev dağılımına gidilmiştir.

Soru: İlaçlama yaptığınız halde neden etkisi yok? Su mu sıkıyorsunuz?

Cevap: Kullanılan biyosidal ürünün etkinliği gerekli birimler tarafından gerekli incelemeler ve gözlemler yapıldıktan sonra kullanılmaya başlanıyor. Yapılan incelemeler ürünlerin gayet etki alanlarında başarılı olduğunu göstermiştir.

Soru: Kış aylarında da ilaçlama yapıyor musunuz?

Cevap: Periyodik olarak 2 aylık bir kışlak mücadele yapılmakta ve kışlak mücadelenin daim olarak yapılması üzerinde de bir çalışma yürütülmektedir.

Soru: Arı yetiştiriciliği yapıyorum ilaçlama istemiyorum.

Cevap: Mevcut sokakta ve/veya mahallede ortak görüş bildiren vatandaşlarımızdan muhtar kanalıyla dilekçe yazmaları istenip, gerekli önlem alınmakta olup, arı kovanlarının olduğu bölgede ilaçlama yapılmamasına özen gösterilmektedir.

Soru: Mahallemizde bulunan ahırların veya evimde bit, pire var ilaçlanmasını talep ediyorum.

Cevap: Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü olarak BİT, PİRE türü canlılarla alakalı herhangi bir mücadele çalışması yürütülmemektedir. Bu yönde talebi bulunan vatandaşlarımız ilgili birime yönlendirilmektedir.

 

UNUTMAYIN !!!

  • Her çöp karasinek,

  • Her su birikintisi sivrisinek,

üreterek sorun oluşturmaya devam edecektir.

  • Mücadele yöntemleri öncelikle önleyici olmalıdır, yok edici değil

  • Doğanın sürdürülebilirliğine müdahale etmeden insan sağlığı yönünden oluşabilecek tehlikeleri ortadan kaldırmak için çalışılmalıdır.