Recep Tayyip Erdoğan Şehir Bahçesi

Hedefimiz Hizmetin En İyisi

Proje tanımı:

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş kent merkezine Kayseri-Ankara yönünde 12km uzaklıkta ve kentin batı ucunda konumlanan, Ceyhan Nehri kıyısında 1000000m² büyüklüğünde bir arsa üzerinde  bir park alanı planlamaktadır.

Projenin öncelikle kent halkına sahil kullanımını getireceği, bununla beraber sosyal altyapısını iyileştireceği ve uzun vadede kentin kimliğini ve marka değerini arttıracağı düşünülmektedir.

Kılavuzlu-Ceyhan Rekreasyon Alanı’nda aşağıdaki ögeler öngörülmektedir:

• Sahil bandı

• Parklar, bahçeler, yürüme yolları, kıyı peyzajı düzenlemesi

• Restoran ve büfeler

• Kıyı promenadı ve promenad boyunca ticari üniteler

• Dinlenme ve rekreasyon alanları

• İskeleler ve yüzer platform

• Çocuk eğitim ve oyun alanları

• Sosyal alanlar

• Spor alanları

Projenin vizyonu; Kahramanmaraş kent halkına hizmet edecek bir eko-park yaratmak ve Ceyhan nehri kıyısında yıl boyunca ailelerin kullanımına yönelik bir sahil bandı ve mesire alanı oluşturmaktır. Projenin uzun vadeli amacı ise; Kahramanmaraş kent kimliğinin oluşumuna destek olmak, Kahramanmaraş’ın sosyal altyapısını geliştirip daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir 21.yy kentine dönüştürmek ve alternatif turizm potansiyelini geliştirip Doğu Akdeniz Bölgesi’nde bir çekim merkezi haline getirmektir

Kahramanmaraş Türkiye - Doğu Akdeniz - Ortadoğu üçgeni içinde merkezi bir konuma sahip ve 2 saat uçuş mesafesinde tüm Türkiye’ye, Doğu Akdeniz sahili boyunca Mısır’a; Ortadoğu içinde Beyrut’tan Bağdat’a; hatta Karadeniz kuzey sahiline kadar toplam 14 ülkeye ulaşmaktadır.

Kılavuzlu-Ceyhan Rekreasyon Alanı projesinin bölgesel bir vizyon benimsemesi hem projenin yerel ve bölgesel bir kimlik çerçevesinde oluşmasına, hem de gelişme, büyüme, dönüşme süreçlerinde farklı fırsatlar doğurmasına sebep olacaktır. Bu bağlamda projenin turizm potansiyeli ve fırsatlarının araştırılıp değerlendirilmesi önem kazanmaktadır.

Kahramanmaraş, çevresindeki zengin doğal ve kültürel değerleri öne çıkaran, bunlar ile sıkı bağlantılar içinde olan, değerleri koruyan ve korurken geliştiren proje fikirleri oluşturduğu takdirde bölge içinde farklılaşıp öne çıkma fırsatına sahiptir.

Proje alanı Kahramanmaraş merkezinden 12km uzaklıktadır, merkezden çıkan 3 ana karayolu ulaşımı ve sanayii aksından batıda Kayseri’ye doğru uzanan hat üzerindedir. Kahramanmaraş Havaalanı’na ise yaklaşık 20 km uzaklıktadır.

Proje alanının fırsatları özetle aşağıdaki gibi sıralanabilir:

• Kent merkezine yakınlık,

• Kentin batı ucuna eklemlenme,

• Ana ulaşım aksına direkt bağlantı,

• Yakınlık dolayısıyla alternatif ulaşım olanaklarının değerlendirilmesi (bisiklet vb.),

• Batı ve doğu yerleşimlerini birbirine ara programlarla bağlamak,

• Her iki kıyı tarafında sürekli olarak dönecek bir kıyı promenadı oluşturmak,

• Kuzeyde orman ile bağlantı kurmak,

• Tarihi Ceyhan Köprüsü’nü bir ilgi merkezi olarak kullanmak ve geliştirmek

• Su değişkenliğinden yararlanarak yüzer strüktürler ile su yüzeyi üzerinde program önermek.

Kılavuzlu-Ceyhan Rekreasyon Alanı projesi, yukarıda açıklanan girdiler ve yapılan çeşitli analizler sonucunda, İdare’nin belirlediği ihtiyaç programı doğrultusunda hazırlanmıştır.

Proje kategorileri:
Rekreasyon Alanı